PRESAJANJE

Presajanje iz lončka v žepek je preprosto in hitro. Potrebuješ le žepek, žepnico, svojo najljubšo rastlino, lopatko, škarje in/ali nož ter vrtne rokavice. Izberi kakovostno zemljo, ki ustreza izbrani rastlini. Univerzalne prsti oziroma prsti za presajanje že vsebujejo osnovna hranila in običajno zadostijo potrebam večine vrst rastlin.

 • V en žepek posadiš 1 rastlino.
 • Kupi zdravo rastlino, brez gnijočih ali suhih, odmrlih delov. Premer lončka kupljene rastline naj bo 10 - 15 cm.

ENOSTAVNO presajanje V ŽEPNICE

Rastline lahko v žepke presadiš na zelo enostaven način, ki omogoča, da se bo rastlinski koreninski sistem enakomerno razrasel, posledično bo tudi rastlina bolje in hitreje preskrbljena s hranilnimi snovmi. Tako lahko rastline po potrebi praktično in brez umazanije enostavno prestavljamo v druge žepke, da dosežemo idealno kombinacijo.

Pred presajanjem rastlino v kupljenem lončku zalij in odcedi odvečno vodo; rastlino tako lažje vzameš iz plastičnega lončka, ker bo vlažna zemlja bolj kompaktna.

Rastlino spraviš iz lončka v nekaj preprostih korakih:

 • primi tako, da ne poškoduješ listov (med prsti)

 • obrni na glavo

 • rahlo stisni lonček na vseh straneh in ga nato povleci navzgor

 • potegni ven celoten koreninski sistem z zemljo vred

Lonček lahko ob strani tudi prestrižeš s škarjami in ga preprosto odluščiš od zemlje.

 • Z ostrimi škarjami ali nožem odstrani morebitne gnile koreninice (temno obarvane), pazi pa, da ne prerežeš glavne, najdebelejše korenine sadike

 • Ker presajaš v Floridejin žepek, lahko okrogel skupek korenin in zemlje malo sploščiš, da bo oblika bolj ustrezala obliki žepnice. V ta isti skupek lahko tudi enkrat ali dvakrat zarežeš z res ostrim nožem in raztegneš v bolj podolgovato obliko. Pazi, da preveč ne scefraš koreninic, predvsem pa pazi na prste!

 • Ne skrbi zaradi odrezanih koreninic - na prirezanih koncih se bodo začele razraščati nove, majhne koreninice, ki bodo še bolj učinkovito črpale hranilne snovi iz substrata!

Presajanje rastlin v žepke Florideja je še bolj prijazno z uporabo posebnih žepnic, ki z dvojnim dnom poskrbijo predvsem za drenažo in varujejo rastline pred prenamočenostjo.

 • Nežno odstrani približno ⅓ zemlje okoli koreninskega sistema in pri tem pazi, da ne potrgaš/razcefraš preveč koreninic.

 • Rastlino postavi v žepnico in dodaj toliko substrata, da je napolnjena do centimeter ali dva pod robom.

 • Zemljo rahlo potlači s prsti, da je rastlina v žepnici stabilna, potem pa vse skupaj vstavi v stenski žepek.

 • Nežno in izdatno zalij po zemlji/substratu, najbolje z deževnico ali vodo iz pipe, ki jo natočiš v kakšno plastenko ali lonec dan ali dva pred presajanjem. Tudi za naprej je koristno, da si za zalivanje na ta način pripraviš mehko vodo, oziroma na vrtu, terasi ali balkonu zbiraš deževnico.

 


CAS.jpg

IDEALEN ČAS

Idealen čas za presajanje je zgodaj spomladi, preden rastlina začne cveteti. Sobne rastline lahko sicer presajamo skozi vse leto. Presajanje rastlin med cvetenjem odsvetujeva, saj je ta proces za rastlino precej stresen.

 

 

 

 

PO PRESADITVI

Rastlino po presaditvi zalijemo, da se zemlja bolje sprime. Gnojenje nekaj časa ni potrebno, saj kupljene mešanice prsti že vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki zadostujejo začetnim potrebam sveže presajenih rastlin.

VEČ RASTLIN

Če želite posaditi/presaditi več rastlin v en žepek, preverite ali so rastline med seboj kompatibilne, tako po izgledu, predvsem pa glede na potrebe po svetlobi, vodi in temperaturi. Priporočljivo je tudi upoštevati hitrost rasti in "agresivnost" posamezne vrste, saj močnejša rastlina sčasoma izpodrine ali preraste šibkejšo.