NAJINE PRVE RASTLINE

Vsak začetek je težak. In zato zanimiv. Prav tako je bilo v začetku letošnjega leta tudi najino spoznavanje z rastlinami in zahtevami vsake posamezne vrste po vodi, zemlji, primerni temperaturi, legi in podobno.

Zanimiv in kar zahteven izziv. Sploh brez kakšnega posebnega predznanja ali izkušenj pri gojenju in negi malih in velikih zelenih, cvetočih, okusnih, mesojedih, strupenih, okrasnih in še kakšnih lepotic v notranjih prostorih.

Brskanje po splošnih in specializiranih internetnih straneh, knjigah, knjižicah, priročnikih, spraševanje po nasvetih bolj izkušenih, obiskovanje vrtnih centrov in tako naprej.. je zadostovalo za začetek. Zadostovalo za vsaj približno vedenje o tem, kakšno zemljo izbrati za setev, sajenje in presajanje, kdaj in kako uporabljati gnojila, kako pogosto in s kako trdo ali mehko vodo zalivati... Torej zelo na splošno. Konec februarja je sledila prva rastlina in sicer kar pravo pravcato drevo! Mali bonsaj iz Bauhausa se po nekaj mesecih bivanja pri nas počuti čedalje bolje, živahno poganja nove in nove listke, ki zahtevajo kar pogosto friziranje.

Navdušenje nad bonsajem je sprožilo plaz nabavljanja različnih vrst rastlin, za katere sva vedela ali menila, da bodo opravljale ali imele kakšno še posebej koristno funkcijo: naprimer sadje in zelenjava manjše rasti ter zelišča in dišavnice za gojenje in vsestransko uporabo v kuhinji, okrasni in učinkoviti zeleni in cvetoči čistilci raznih strupov v zraku zaprtih prostorov in še kaj.

V začetku marca sva posejala tudi prva podarjena in kupljena, domača in tuja semena, iz katerih so že pognale sadike artičoke, visečih jagod, nekaj vrst paradižnikov in buč, dveh vrst bazilike, ki še čakajo ali pa so že presajene v večje lončke, stenske žepke in zunanji vrt, na katerem pa že od prej veselo poganjajo solata, blitva, rukola in zelena preproga talnih jagod.

Velika večina kupljenih rastlin je iz lončkov že romala v najine Floridejalne stenske žepke, ki zaenkrat krasijo dve sobi in zunanjo steno hiše, nekaj pa jih je nameščenih kar na ogrodju za trto.

[nadaljevanje sledi kmalu!:]KAKO SE JE VSE SKUPAJ ZAČELO...

Neli Štrukelj in Tilen Ule, do pred kratkim popolna vrtnarska začetnika in entuziasta sva se podala na pot raziskovanja skrivnostnega sveta rastlin na malce drugačen, pa vendar ne čisto neznan način.

Najine vrtnarske izkušnje so bile do sedaj omejene na pomoč pri obdelavi domačega vrta ob hiši. Torej občasno »štihanje«, redkeje pomoč pri pletju in ostalih bolj natančnih opravilih pri pripravi in vzdrževanju zunanjega vrta.

FLORIDEJA ZAČETKI

Letos pa sva se stvari lotila bolj celostno. Tudi in predvsem zaradi privlačne ideje, ki jo je lansiral Nelijin mlajši brat. Staš je na medmrežju izbrskal zanimiv način gojenja rastlin, ki je uporaben tako za notranjo kot tudi zunanjo vzgojo skoraj vseh vrst zelišč, okrasnih rastlin, celo zelenjave in sadja, kar namerava vpeljati tudi v svoje društvo (oziroma skupnost, kjer je zaposlen kot socialni delavec). Skozi idejo samopreskrbe, torej lastne pridelave, je celotni zadevi pridal še socialni vidik, ki je v današnjem času še kako aktualen.

V tujini, sploh čez lužo, je ta praksa že uveljavljena in kar splošno uporabljena, pri nas pa je zaenkrat še v povojih. In o čem za vraga sploh govorimo!?

Vertikalni vrtički, vzgoja in gojenje rastlin na navpičnih površinah - notranjih in zunanjih stenah, balkonskih ograjah in vseh primernih nosilcih!

Za ta namen sva prva v Sloveniji zasnovala in tudi izdelujeva žepke iz filca in cerade, iz katerih je možno sestaviti pravo malo oazo zelenja na stenah dnevne sobe, kuhinje, spalnice, žepki pa so več kot primerni tudi za balkon ali teraso!

Torej, čeprav so sajenje, okopavanje in ostale rekreativne aktivnosti pod milim nebom in na svežem zraku splošno znane in uporabne tehnike sproščanja, sva se odločila za užitkarstvo ob morda bolj urbanem, predvsem notranjem gojenju vseh vrst primernih rastlin na vertikalnih, stenskih vrtovih!