ZELIŠČARSTVO ZA TELEBANE

Praktični napotki za navdušene zeliščarske začetnike.

Ali veš, da so stari Grki in Rimljani med sejanjem bazilike na ves glas preklinjali, saj so bili prepričani, da bo le tako zrasla?!

Namesto zmerljivk pa ti Florideja raje postreže s koristnimi idejami za gojenje zelišč in dišavnic!

1. ZAČNI S SADIKO

KUPI SADIKO

Da te urbano zeliščarstvo ne mine že med nestrpnim čakanjem na prve kalčke bazilikinih semen in črtanjem dnevov v gasilskem koledarju si za bolj udoben zeliščarski začetek raje omisli zdravo sadiko v lončku ali pa že kar odraslo rastlino v katerem od vrtnih centrov (vrtni centri in vrtnarije so v aprilu že kar zadovoljivo založeni z raznoraznimi dišavnicami). Omisliš si lahko vse od različnih vrst bazilike, timijana, mete, rožmarin, sivko, šetraj, do majarona, olivnega zelišča in ostale dišečeslastnike.

2.  PRESAJANJE

presajanje iz lončka v žepek

Ven iz plastike! Kupljene rastline so v plastičnih lončkih ponavadi že kar anksiozno utesnjene, koreninski sistem pa se vztrajno razrašča in manično išče več prostora, hitro pa tudi izčrpa hranilne snovi v svojem začasnem bivališču. Torej, zelišča v plastičnih lončkih na okenski polici bodo prej ali slej pričela s štrajkom ali se začela vesti precej samodestruktivno, zato jih čimprej presadi v Floridejine stenske žepke ali vsaj v večje lončke, korita oziroma kar ven na vrt!

3. ZALIVANJE + GNOJENJE

zalivanje zelišč v žepku

Preveč ni vedno ravno prav! Pri presajanju seveda dodaj nekaj zemlje in rastlino radodarno zalij. Kupljeni univerzalni substrati ali zemlje za presajanje ponavadi že vsebujejo dovolj hranilnih snovi za začetnih nekaj tednov, ko pa se rastlina navadi na novo domovanje, lahko minimalno obogatiš zemljo, najbolje z univerzalnim organskim gnojilom. Na splošno pa je, vsaj za odrasle zeliščne rastline in dišavnice, bolje, da se znajdejo same in se pri tem presneto namučijo, saj bosta okus in aroma tako bolj izrazita!

Pazi, da rastlin ne utopiš ali pa pozabiš na zalivanje, najbolj optimalna je na otip vedno vsaj malo vlažna zemlja. Zelišča niso komplicirana bitja, tako da ti bodo marsikatero začetniško napako dobrohotno spregledala in oprostila.

4. SKRB + NEGA

NEGA ZELIŠČ

Zelišča niso sama sebi namen in vsekakor niso zgolj okrasni privesek tvoje piknik terase! Da boš lahko med toplogredno deževno depresivno zimo z užitkom srkal/a domač metin čaj, boš z naravnimi repelenti zelišča med rastjo redno ščitil/a pred morebitnimi škodljivci.

In čeprav z veseljem v eni in štoparico v drugi roki občuduješ hitro rastoče dišavnice, pa jim moraš kljub temu in ravno zaradi tega redno ščipati vršičke, saj gre rastlina sicer hitro v cvet ali pa začne proizvajati semena namesto listov. Prirezana zelišča tako ne bodo pridobivala samo višine, ampak predvsem rodovitno širino!

Pomaga tudi, če z dehtečimi grmički ob najrazličnejših urah dneva in noči razglabljaš o zapletenih filozofskih temah, občasno pa jim vseeno postrežeš še z bolj lahkotno tematiko: zlasti limonina verbena strašno rada prisluhne dobronamernim govoricam o bolj zelenem in bohotnem citronskem timijanu pri sosedovih!

5. PREPOVEDANI POLOŽAJI

lega

Nazadnje, čeprav zelo pomembno! Lega, položaj, pozicija, namestitev; sonce ali senca? Svetlo ali temno? Okenska polica ali omara v spalnici? Tvoja zeliščarska banda bo še najbolj zadovoljna na svežem zraku. Mlade rastline definitivno počasi navajamo na vroč poletni razvrat pod svobodnim soncem, najbolj zadovoljne bodo na zelo svetlem, neprepišnem mestu, recimo v vertikalnem vrtu na svetlem balkonu tvojega udobnega mestnega stanovanja. Udomačene in bolj trdožive dišavnice pa z mirno vestjo lahko nastaviš pomladnim, poletnim in jesenskim vremenskim pojavom v vsej njihovi raznoliki muhavosti, skujajo se večinoma le, če po njih mlati toča ali pa jih od zmrzali zadane frigidnost.

FLORIDEJALNO SMUTIRANJE

Floridejalni zmešanci popolnoma različnih karakterjev, videzov in okusov, sestavljeno-zmiksani po enem in istem impro receptu – popoln intuitivni zmiksperiment, ki je misteriozno poniknil po grlih in žrelih še isti dan!

Sestavine: na hitro zamrznjene domače maline in jagode, ribez, špinača in blitva iz domačega vrta, borovnice, ingver, banane, jabolka, več vrst sveže mete, timijan in divja bazilika, kumarice, praženi mandlji, kokos, zeleni, beli in rumeni čaji, rooibos, jogurt in med, pa še par agrumov in led ter oreščki in semenke po želji! Seveda večinoma cukerfraj! ;]

Za podobno enostavno popoldansko samoiniciativno smutiranje poleg zgoraj naštetih in skoraj v celoti memoriziranih sestavin potrebuješ le še falični mešalnik ali dva, visoko posodo ali dve, sodegustatorja ali dva, kozarce, slamice, koktejl dežničke ter obilo domišljija! :]

 

PRVA ZMEŠANKA

Jagode, maline, črni in rdeči ribez, meta, zeleni čaj, jogurt, med, kokos, led.

RDEČ FLORIDEJA SMOOTHIE

Pristavi vodo za zeleni čaj - midva sva uporabila japonski čaj Tamaryokucha - in ga pred smutiranjem ohladi magari z ledom. V visoki posodi zmmmmiksaj vse naštete slastnine v prijetno osvežilno nežno vijolično, količino posameznih sestavin reguliraj z zdravim občutkom sladostrastja! Z jogurtom, medom in kokosom sva škrtarila na vse kriplje.

Namig: če mikser ni kos ledenemu izzivu, kocke zavij v kuhinjsko krpo, s katero udrihaj po pultu, mizi, steni ali drugi trdi površini, dokler ne dobiš gladke zmesi za sneženo kepo! Midva sva pred slastnim smutiranjem na hitro zamrznila še meto & jagodičevje - led sva dodala le za vzorec, da zmešanec ni bil voden.

FLORIDEJALNI SMOOTHIE

Čin čin & NA ZDRAWJE!

Smutira & fotka: Neli
Degustira & besediči: Tilen