KAKO SE JE VSE SKUPAJ ZAČELO...

Neli Štrukelj in Tilen Ule, do pred kratkim popolna vrtnarska začetnika in entuziasta sva se podala na pot raziskovanja skrivnostnega sveta rastlin na malce drugačen, pa vendar ne čisto neznan način.

Najine vrtnarske izkušnje so bile do sedaj omejene na pomoč pri obdelavi domačega vrta ob hiši. Torej občasno »štihanje«, redkeje pomoč pri pletju in ostalih bolj natančnih opravilih pri pripravi in vzdrževanju zunanjega vrta.

FLORIDEJA ZAČETKI

Letos pa sva se stvari lotila bolj celostno. Tudi in predvsem zaradi privlačne ideje, ki jo je lansiral Nelijin mlajši brat. Staš je na medmrežju izbrskal zanimiv način gojenja rastlin, ki je uporaben tako za notranjo kot tudi zunanjo vzgojo skoraj vseh vrst zelišč, okrasnih rastlin, celo zelenjave in sadja, kar namerava vpeljati tudi v svoje društvo (oziroma skupnost, kjer je zaposlen kot socialni delavec). Skozi idejo samopreskrbe, torej lastne pridelave, je celotni zadevi pridal še socialni vidik, ki je v današnjem času še kako aktualen.

V tujini, sploh čez lužo, je ta praksa že uveljavljena in kar splošno uporabljena, pri nas pa je zaenkrat še v povojih. In o čem za vraga sploh govorimo!?

Vertikalni vrtički, vzgoja in gojenje rastlin na navpičnih površinah - notranjih in zunanjih stenah, balkonskih ograjah in vseh primernih nosilcih!

Za ta namen sva prva v Sloveniji zasnovala in tudi izdelujeva žepke iz filca in cerade, iz katerih je možno sestaviti pravo malo oazo zelenja na stenah dnevne sobe, kuhinje, spalnice, žepki pa so več kot primerni tudi za balkon ali teraso!

Torej, čeprav so sajenje, okopavanje in ostale rekreativne aktivnosti pod milim nebom in na svežem zraku splošno znane in uporabne tehnike sproščanja, sva se odločila za užitkarstvo ob morda bolj urbanem, predvsem notranjem gojenju vseh vrst primernih rastlin na vertikalnih, stenskih vrtovih!